Een autokeuring, oftewel een APK keuring, is een periodieke keuring die wettelijk in heel Europa verplicht is. Met deze Algemene Periodieke Keuring wordt in alle Europese landen de verkeersveiligheid verbeterd. Verder is de autokeuring ingesteld om het milieu beter te beschermen, aangezien auto’s die veel schadelijke stoffen uitstoten voor het milieu bij de autokeuring worden afgekeurd. In dit artikel leest u alles over de autokeuring, zoals hoe de autokeuring verloopt, de vervaldatum en de APK bij een tweedehands auto.
Wanneer is een autokeuring noodzakelijk?
Wanneer uw auto precies toe is aan een autokeuring, varieert per voertuig. De deadline voor het ten uitvoer brengen van een keuring hangt namelijk af van verschillende elementen, waardoor niet alle autobezitters tegelijkertijd op dezelfde datum voor een autokeuring naar de garage moeten. Indien uw auto al eerder voor de APK is gekeurd, vindt u de deadline voor de nieuwe autokeuring op het APK-keuringsrapport. Als uw auto echter nog geen APK heeft gehad, verschilt het per voertuig wanneer de autokeuring moet plaatsvinden. Factoren die een rol spelen bij het vaststellen van de deadline zijn bijvoorbeeld de brandstof die uw auto gebruikt. Een auto met een elektromotor of benzine moet na vier jaar een autokeuring ondergaan, terwijl een auto met gas of diesel na drie jaar een keuring ontvangt. De geldigheidsduur van de autokeuring wisselt ook per auto.
Bepalende factoren van een autokeuring
Bij een autokeuring wordt de auto op de volgende elementen gecontroleerd:
- De verkeersveiligheid: de wielophanging, remmen, schokdempers, stuurinrichting, banden, verlichting en carrosserie worden bekeken, zodat zij geen gevaar voor andere weggebruikers vormen.
- De schade voor het milieu: voor de milieuvriendelijkheid van de auto wordt onderzocht hoeveel uitlaatgassen de wagen uitstoot.
- De registratie: hierbij worden algemene gegevens van de auto gecontroleerd, zoals de kilometerstand, het identificatienummer, het voertuigbewijs en de brandstof die wordt gebruikt.
Als uw auto aan alle voorwaarden voldoet van de autokeuring, wordt de wagen voor de APK goedgekeurd. Mocht uw auto echter niet aan alle eisen van de APK voldoen, dan wordt de wagen afgekeurd en moet de wagen worden gerepareerd om alsnog aan de voorwaarden te voldoen. Als de auto helemaal is afgekeurd voor de APK, mag u niet meer in de wagen rijden.
Te laat voor de autokeuring
Als u niet op tijd jouw auto heeft laten keuren, kunt u meteen een boete ontvangen. Zelfs bij een dag te laat kunt u de boete al krijgen. Wel is het mogelijk om uitstel voor een autokeuring aan te vragen. In dat geval mag u de auto tot maximaal twee maanden na de vervaldatum van de APK alsnog laten keuren. U mag dan echter niet meer met de auto rijden, alleen naar het APK keuringsstation voor de afspraak.
De vervaldatum voor de autokeuring
Als de autokeuring verloopt, ontvangt u twee maanden van te voren van de RDW een oproep. Ook is het mogelijk om de APK vervaldatum online te controleren. In dat geval vult u het kenteken van uw voertuig in om te zien wanneer de auto voor het laatst een autokeuring heeft ontvangen en wanneer de APK keuringsdatum vervalt. Als u bent verhuisd en de overschrijving niet goed is verlopen, is de online APK vervaldatum de beste wijze om uit te zoeken tot wanneer de autokeuring geldig is. In dat geval voorkomt u dat u mogelijkerwijs te laat bent en een boete moet betalen.
Een tweedehands auto aanschaffen
Als u van plan bent een tweedehands auto te kopen, is het essentieel om te bekijken wanneer de auto een autokeuring heeft ontvangen. De autokeuring geeft u namelijk twee voordelen:
- Bij de autokeuring wordt de wagen op de belangrijkste elementen gecontroleerd. Ondanks dat de APK keuring een momentopname is, worden zwakke auto onderdelen van de wagen die wellicht aan vervanging toe zijn door de keurmeester in het APK keuringsrapport vermeld. U heeft hierdoor meer inzicht in de toestand van de auto, zodat u weet of u de wagen moet aanschaffen.
- Als de auto binnen een geringe tijd een autokeuring nodig heeft, is het voor u extra opletten geblazen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de autoverkoper weet dat er iets aan de auto in gebreke is, waardoor hij nog snel de auto probeert kwijt te raken. In dat geval zit u vast aan hoge kosten voor reparaties om door een APK keuring heen te komen, terwijl u vrijwel nog niet in de wagen gereden heeft. Als u dus van plan bent de auto aan te schaffen, is het verstandig om te wachten tot de keuring geweest is. Bij aanschaf van de wagen mag u altijd aan de verkoper vragen om een APK keuringsrapport of naar de onderhoudsgeschiedenis. Laat u ook zeker adviseren door een onafhankelijk autokeuringsstation.