Auto lekt olie

Auto lekt olie? Verschijnt er onder uw auto een plas met vloeistof, dan kan het zijn dat uw wagen olie lekt. Vlekken onder uw wagen dient u nooit te negeren. Dit wijst namelijk op het lekken van een vloeistof uit uw auto. Het kan een compleet onschuldige oorzaak hebben die technisch zo is bedoeld. Veelal de meeste lekkages hebben echter te maken met een mankement dat serieuze gevolgen voor uw wagen kan hebben. Allereerst is het uiterst belangrijk om te onderzoeken om welke vloeistof het gaat. Daarna moet u de locatie van de lekkage vaststellen, om de schade aan uw wagen te repareren. In dit artikel leest u alles over wat u moet doen bij een auto die olie lekt.

Mijn auto lekt olie

Als er een plas olie onder uw auto ligt, is het belangrijk te achterhalen waar precies de lekkage vandaan komt. In de meeste gevallen zit de onderkant van de wagen echter al compleet onder de olie, waardoor het moeilijk kan zijn de precieze zwakke plek te vinden. U dient daarom de onderzijde van de wagen goed te reinigen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met een sterke motorreiniger en een hogedrukspuit. Zodra uw wagen schoon is, vindt u gemakkelijker de bron van de olielekkage. Ga een aantal kilometer rijden met uw auto, en onderzoek na het rijden waar de precieze lekkage plaatsvindt. Als de auto olie lekt, kan er sprake zijn van een mankement aan diverse auto onderdelen, controleer dus ook:

  • De koppakking
  • De klepdekselpakking
  • De oliesensor
  • De carterpanpakking
  • De carterontluchting
  • De krusaskeerring
  • De turbo
  • De inspuitpompkeerring

Bij een auto die olie lekt hoeft het bovendien niet daadwerkelijk om motorolie te gaan. Het kan ook zijn dat u te maken heeft met versnellingsbakolie, remolie of stuurbekrachtigingsolie. Om welke soort olie het gaat, kunt u onderzoeken aan de hand van de kleur. Versnellingsbakolie is vaak lichter van kleur, terwijl motorolie meestal donker is. Heeft u te maken met stuurbekrachtigingsolie, dan is de kleur meestal een roodtint.

Hoe olie lekkage bij auto verhelpen?

Nadat u een stukje met de schoongemaakte auto heeft gereden, kunt u lokaliseren op welke plek de lekkage van de olie bij de auto aanwezig is. Kleinere lekkages kunt u vaak gemakkelijk verhelpen met additieven, waaronder stopleak of lekstop. Deze additieven voegt u gemakkelijk bij de olie om het geheel te mengen. Zorg wel dat u het juiste additief toevoegt bij de olie. Als u namelijk de verkeerde additief bij de olie toevoegt, kan er enorm veel bijkomende schade aan de auto ontstaan.

Tarieven olielekkage aan auto verhelpen

De prijzen van een auto die olie lekt verhelpen variëren enorm. Het hangt er namelijk vanaf waar de olielekkage precies ontstaat, en welke auto onderdelen er vervangen dienen te worden. Het ene auto onderdeel is gemakkelijker te repareren of vervangen dan het andere. Bevindt de lekkage zich in de carterpakking, de klepdekselpakking of de leidingen, dan kan een monteur hier gemakkelijk bij en vallen de kosten mee. Auto onderdelen als een krukaskeerring of een cilinderkoppakking zijn moeilijker te vervangen en leveren daarom een hoger kostenplaatje op.

Auto die olie lekt: kan ik doorrijden?

Als uw auto olie lekt, is het over het algemeen wel mogelijk om een klein stuk hiermee door te rijden. Het wordt echter niet aangeraden, aangezien de olie door de lekkage op plekken kan gaan zitten waar deze ernstige schade kan veroorzaken. Als u zich echter in een noodsituatie bevindt, zorg er dan in elk geval voor dat er genoeg olie in het voertuig zit, zodat u nooit zonder olie aan de kant van de weg komt te staan. Olie heeft voor uw voertuig een koelende en smerende werking. Als er te weinig olie in het voertuig zit, is het bijvoorbeeld mogelijk dat uw motor vast gaat lopen. In Nederland is de meest voorkomende oorzaak dat een auto bij de sloop komt een vastgelopen motor, wat is ontstaan door te weinig olie. Om die reden is het belangrijk dat u de lekkage aan uw auto door olie zo snel mogelijk verhelpt.

Auto lekt olie en zorgt voor milieuvervuiling

Vanwege het milieu is het bovendien enorm belangrijk dat u de olielekkage oplost. De olie kan namelijk via de grond het grondwater vervuilen en op die wijze schade berokkenen aan de natuur. Als u dus een plas aan olie aantreft onder uw wagen, zorg dan dat u dit zo snel mogelijk opruimt. Daarnaast is het verstandig om een lekbak onder uw voertuig te plaatsen, totdat de lekkage is opgelost. Zo lekt de olie uit de auto gelijk in een bak, en niet op de grond.