Kosten van auto schorsen

Bent u benieuwd naar de kosten van auto schorsen? U dient dit te doen bij het RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Zij bepalen de kosten die u daarvoor dient te betalen. U kunt uw auto gewoon online schorsen, door in te loggen met uw DigiD en vervolgens af te rekenen met iDeal. We hanteren in Nederland drie verschillende tarieven en daarnaast een apart bedrag voor brom- en snorfietsen:
Besparen auto

  • Schorsen tegen normaal tarief
  • Schorsen tegen laag tarief
  • Hoger tarief en brom- en snorfietsen

Schorsen tegen normaal tarief

U kunt uw auto schorsen tegen het normale tarief op het moment dat het gaat om een personenauto met een maximale leeftijd van 15 jaar. Daarnaast dient het gewicht maximaal 3.500 kilogram te bedragen, aangezien we dan spreken van een ‘normale’ personenauto. U betaalt €73,- om de auto te laten schorsen. Het voordeel hiervan is dat u in ieder geval geen verzekeringspremie en wegenbelasting hoeft te betalen. Bent u van plan om de auto een paar maanden niet te gebruiken? Dan is het verstandig om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, om op die manier tot een goede beslissing te komen.

Schorsen tegen laag tarief

Heeft u een auto die niet voldoet aan de voorwaarden voor een ‘normale’ personenauto of bedrijfsauto? Dan valt uw voertuig binnen het lage tarief en hoeft u daar dus minder voor te betalen. Ook op het moment dat u een schorsing wilt verlengen kunt u rekenen met het lage tarief, waardoor het minder prijzig is om bijvoorbeeld uw auto te schorsen. In dat geval betaalt u een bedrag van €24, een stuk minder dan het bedrag dat u betaalt op basis van het normale tarief.

Hoger tarief en brom- en snorfietsen

Schorst u een auto die onder het ‘normale’ tarief valt, maar doet u dit binnen 1 jaar nadat u een vorige schorsing heeft gestopt? Dan brengt men u het hoge tarief in rekening. In dat geval bedragen de kosten €120,-, waardoor het verstandig is om goed na te denken over het opheffen van de schorsing en het opnieuw schorsen van de auto.

Indien u een brom- of een snorfiets heeft liggen de kosten van het schorsen gelukkig een stuk lager. In dat geval bedragen de kosten €11,-, waardoor het bijna altijd verstandig is om het voertuig te schorsen op het moment dat u er de komende tijd geen gebruik van denkt te maken.