Auto onderdelen

Auto onderdeel kopen? Zelf auto onderdelen vervangen, wanneer is dat een uitstekend idee? Het is essentieel om uw voertuig in een goede conditie te houden. Ten eerste zorgt dit ervoor dat uw auto optimaal blijft presteren, lekker blijft rijden en geen gevaar oplevert voor uw medeweggebruikers. Daarnaast zorgt het juiste onderhoud ervoor dat uw wagen niet zo’n ernstige schade oploopt, waardoor u nog veel verder van huis bent. Bij optimaal onderhoud hoort het vervangen van sommige auto onderdelen. Als u dit door een monteur laat doen, kan dit flink in de papieren lopen. Als u daarom een beetje handig bent, kunt u aardig wat geld besparen door het zelf vervangen van auto onderdelen. Welke auto onderdelen kunt u echter zelf vervangen en wanneer is het verstandiger om het aan experts over te laten?

Voordelen zelf auto onderdelen vervangen

Iedere eigenaar van een voertuig kan het beamen: een auto is kostbaar. Het gaan dan niet alleen om de aanschafprijs, maar ook om alle bijkomende zaken. Onderhoud aan de auto maakt het geheel nog duurder. Door zelf auto onderdelen te vervangen, bespaart u flink wat geld. Er bevinden zich in de eerste plaats immers minder schakels tussen u en de producent, wat tot een kostenverlaging leidt. Daarnaast bespaart u kosten als u zelf de reparaties uitvoert. Afhankelijk van uw kennis, handigheid, hulpmiddelen en materialen waar u over beschikt, zijn een aantal auto onderdelen prima zelf te vervangen.

Afweging auto onderdelen vervangen

Bij de afweging tussen auto onderdelen laten vervangen door een expert of zelf vervangen, spelen een aantal elementen een rol. Allereerst is het natuurlijk de vraag of u zelf in de gelegenheid bent om de auto onderdelen te kunnen vervangen, qua materialen en kennis. Als u denkt dat dit geen probleem is, moet u een afweging maken tussen de prijs, de kwaliteit en de tijd die het in beslag neemt. Het liefst wil iedereen een goedkope oplossing, waarmee u weinig tijd kwijt bent, voor een uitstekende kwaliteit. Als u zelf een onderdeel vervangt, bent u weinig geld kwijt. Laat u een professional goede kwaliteit leveren, dan kost het een hoger bedrag. Wilt u echter een auto onderdeel goedkoop vervangen en er weinig tijd aan besteden, dan is het de vraag of de kwaliteit goed is. Bepaal daarom wat in uw situatie voor u het meest belangrijk is.

Welke auto onderdelen kunt u meestal zelf vervangen?

Afhankelijk van uw technische kennis en het soort materialen waar u over beschikt, kunt u in de meeste gevallen bepaalde auto onderdelen zelf vervangen. Het varieert echter per auto en model.

  • Alles dat te maken heeft met verlichting: in veel gevallen is verlichting niet ingewikkeld om te repareren. U kunt er eenvoudig bij en met enige vakkennis vervangt u de auto onderdelen snel. Als het echter gaat om xenon koplampen, kunt u wel beter naar de garage gaan.
  • Ruitenwissers: het vervangen van ruitenwissers is zeer eenvoudig. De oude moet u er simpelweg aftrekken en de nieuwe erop schuiven.
  • Carrosserie en lak: het hangt van de situatie af welk soort schade u heeft, en de grootte van de schade. Kleine krasjes of deukjes kunt u echter uitstekend zelf vervangen
  • Banden: de banden van uw auto kunt u gemakkelijk zelf vervangen. Bij moderne auto’s geldt echter wel dat hier meestal elektronische sensoren voor luchtdruk controle bij aanwezig zijn, hier moet u bij oppassen
  • Olie: bij het vervangen van olie moet u er alleen op letten dat u de juiste olie hanteert voor uw wagen

Auto onderdelen die meer kennis vereisen

Sommige auto onderdelen kunt u beter niet zelf vervangen. Ondanks dat er uitzonderingen zijn, moet u zich bij deze elementen afvragen of u dit wel zelf wilt doen. Ga bij twijfel altijd naar een garage.

  • Elektronische componenten: in moderne auto’s vind u veel elektronische componenten, die met elkaar gekoppeld zijn via een ingewikkeld proces. Niet alleen moet u in dit geval over veel kennis beschikken, ook kunt u bij een verkeerde ingreep de schade enorm verergeren.
  • Airco en koelsysteem: bij schade aan de airco of het koelsysteem moeten meestal alle auto onderdelen worden geïnspecteerd op lekken. Vaak gaat dit moeilijk, en is het vervangen van de auto onderdelen ook niet gemakkelijk.
  • De motor: het absolute middelpunt van uw wagen is de motor, samen met de versnelling. Reparaties aan deze auto onderdelen kunt u beter aan een professional overlaten. Bij een klein foutje leidt dit tot minder comfort, een verminderde prestatie of veel grote problemen. In dit soort gevallen kunt u beter naar de garage gaan.

Binnen dit spectrum bevinden zich auto onderdelen die op zich wel te vervangen zijn, maar meer kennis vereisen. Te denken valt aan de accu, bougies, remonderdelen en schokdempers en het oliefilter. Als u beschikt over de nodige vakkennis en tijd, kunt u deze auto onderdelen gerust zelf vervangen. Bij twijfel kunt u beter naar de garage gaan.