Online auto schorsen

Wilt u online uw auto schorsen?
Wilt u online auto schorsen, bijvoorbeeld omdat u van plan bent om deze de komende tijd niet te gebruiken? U kunt dat doen via de website van het RDW. U heeft daar de mogelijkheid om in te loggen met uw DigiD, uw gegevens in te voeren en af te rekenen. Vervolgens krijgt u van het RDW een bevestiging, zodat u er via het internet eenvoudig voor kunt zorgen dat u geen boete op zal lopen op het moment dat uw auto niet langer verzekerd is.

Schorsen en inloggen met DigiD

U kunt online uw auto schorsen door in ieder geval in te loggen via de website van het RDW. Lees de informatie goed door en klik vervolgens door naar het daadwerkelijk schorsen van het kenteken. U zal worden omgeleid naar een omgeving waar u in dient te loggen met uw DigiD. Dit is het digitale ID dat we in Nederland hebben, om officiƫle zaken als deze te regelen. Los in met uw DigiD en ga door naar de gegevens die men nodig heeft om de auto te kunnen schorsen.

Gegevens en betalen

U dient een aantal gegevens over uzelf en de auto in te vullen, om deze online te kunnen schorsen. Dat heeft te maken met het feit dat men er zeker van wil zijn dat het daadwerkelijk gaat om een auto die op uw naam staat. U bent als eigenaar de enige die de auto kan schorsen, waardoor het van belang is dat de gegevens in orde zijn. Vervolgens dient u af te rekenen, op basis van de kosten voor het online schorsen van uw auto. U kunt de betaling verrichten met behulp van iDeal, waardoor u ook dit gewoon online kunt doen, via het beveiligde systeem van uw eigen bank.

Email en bevestiging per post

Is het gelukt om online uw auto te schorsen? Dan krijgt u direct een email van het RDW, waarin men aangeeft dat u een schorsing van uw auto heeft aangevraagd en dat u de gegevens op de juiste manier heeft ingevuld. Uw auto is per direct geschorst en na ongeveer 5 werkdagen ontvangt u per post een bevestiging van het RDW. U krijgt daarnaast een Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B), met daarop bijvoorbeeld de einddatum van de schorsing. Wilt u de auto langere tijd schorsen? Houd er rekening mee dat u de schorsing ieder jaar dient te verlengen.

voorwaarden
De Voorwaarden online auto schorsen. Wilt u uw auto online schorsen? Houd er dan rekening mee dat u aan enkele voorwaarden dient te voldoen, om gebruik te kunnen maken van deze mogelijkheid. Is dit in uw geval niet zo? Dan kunt u naar het postkantoor gaan om de auto te schorsen. Het is echter wel zo gemakkelijk om dit online te doen, waardoor u bijvoorbeeld beter eerst een DigiD aan kunt vragen of u het kentekenbewijs opnieuw op kunt vragen.

Voertuig op uw naam

Om de auto online te kunnen schorsen is het allereerst van belang dat het voertuig op uw naam staat. U heeft alleen als eigenaar van de auto de mogelijkheid om het kenteken en daarmee de auto de schorsen. Gaat het om een auto van het bedrijf? Ook in dat geval is het mogelijk om de auto online te schorsen. Maak in dat geval gebruik van de specifieke informatie die men daarover te bieden heeft. De procedure zit op een net iets andere manier in elkaar, maar het is ook in dat geval niet nodig om langs het postkantoor te gaan om de auto te schorsen.

Tenaamstellingsbewijs en Overschrijvingsbewijs

Zorg er daarnaast voor dat u zowel het Tenaamstellingsbewijs (deel IB) als het Overschrijvingsbewijs (Deel II) tot uw beschikking heeft. Dit zijn belangrijke documenten, waar een aantal gegevens met betrekking tot u en de auto op staan die alleen u kent. Op basis van die gegevens gaat men online na of u daadwerkelijk de eigenaar van de auto bent en u de mogelijkheid heeft om deze te schorsen. Zorg er daarom voor dat u de documenten bij de hand heeft, of vraag een nieuwe versie aan indien dat helaas niet het geval is.

DigiD beschikbaar en betalen per iDeal

Ten derde dient u aan enkele praktische voorwaarden te voldoen, aangezien het RDW gebruik maakt van de systemen van DigiD en iDeal. Om in te kunnen loggen en de auto online te schorsen dient u gebruik te maken van een DigiD. Dit is de digitale identiteit die we in Nederland hebben, bijvoorbeeld ook om in te loggen bij verschillende diensten vanuit de overheid. De betaling dient u te voldoen met behulp van iDeal. Dit is een systeem van de verschillende banken in Nederland, dat past bij het internetbankieren. Zorg ervoor dat u een DigiD heeft en dat u kunt betalen per iDeal, zodat u uw auto online kunt schorsen.