Auto uitdeuken

Auto uitdeuken? Deuken, putten en butsen vormen een behoorlijke ergernis bij uw auto. Alleen bij oldtimers worden gebruikssporen nog een enkele keer gewaardeerd. Bij een normale auto staat iedere deuk of buts gelijk aan waardeverlies. Aangezien een volledige renovatie aan de buitenkant van uw wagen bij een professioneel autobedrijf behoorlijk in de papieren kan lopen, worden er vaak allerlei trucs gebruikt voor een auto uitdeuken. Deuken bestaan er in allerlei soorten en maten. In dit artikel leest u een aantal handige tips om een auto uitdeuken te lijf te gaan.

Auto uitdeuken zonder lakschade

Het kan iedereen overkomen: een deukje van een fietser die uw geparkeerde wagen heeft geraakt, butsen van een hagelbui of een deukje van een paaltje dat u niet zag gedurende het parkeren. Heeft u te maken met een deuk waarbij geen beschadiging aan de lak aanwezig is? In de meeste situaties kan de deuk dan gerepareerd worden zonder dat het beschadigde gedeelte vervolgens opnieuw gespoten moet worden. Vooral de lak van uw voertuig is prijzig, en het spuiten kost een professionele schade-expert tijd. Dit maakt een auto uitdeuken met lakschade prijzig.

Met speciale gereedschappen vind het auto uitdeuken plaats, waarbij dezelfde kracht nodig is als waarmee de deuk is ontstaan. Deze techniek zorgt ervoor dat de lak niet scheurt. Het proces van deze manier van auto uitdeuken heet ook wel restylen. Het belangrijkste vereiste voor deze methode van uitdeuken is dat de deuk of buts niet al te omvangrijk mag zijn. Is een deuk groter dan een muntstuk van 2 euro, dan lukt het auto uitdeuken veelal niet met deze methode. Als er geen lakschade aanwezig is hoeft de schade niet te worden gepolijst, geplamuurd of gespoten. Hierdoor bent u maar liefst 70 procent goedkoper uit dan wanneer u een auto laat uitdeuken met lakschade. Na afloop van de reparatie ziet de wagen er als nieuw uit, en is de deuk volledig verdwenen.

Waarom een auto laten uitdeuken?

De voornaamste reden om een auto te laten uitdeuken, is dat er anders roest op de plek van de deuk kan ontstaan. Sommige mensen blijven doorrijden met een deuk, aangezien ze het zonde van hun geld vinden om een oude wagen te herstellen. Het beschadigde deel creëert echter een zwakke plek waar het roest langzaam het metaal wegvreet. Dit betekent dat het eens zo kleine deukje, plotseling een steeds groter wordende beschadiging vormt. Hierdoor nemen de prestaties van uw wagen af en bent u na verloop van tijd aan hogere kosten verbonden. Zorg daarom dat u een auto bijtijds laat uitdeuken, om ernstige schade te voorkomen.

Kosten van een auto uitdeuken zonder spuiten

De tarieven van een auto uitdeuken zonder spuiten variëren enorm, aan de hand van het soort deuk waar uw auto over beschikt, de plek van de schade en de grootte van de deuk. Bovendien verschillen de werkuren per autoschadebedrijf. Over het algemeen geldt bij een zeer kleine schade die eenvoudig te repareren is een minimum prijs van € 30,-. Bij grotere schades kan het echter om een aanzienlijk hoger bedrag gaan. Het is dan ook zeker aan te raden om van tevoren contact op te nemen met de schadehersteller, zodat u weet wat voor prijs u voor het auto uitdeuken kunt verwachten.

Een auto uitdeuken met lakschade

Helaas zijn er situaties waarbij de lak beschadigd is door de deuk. Vroeger was het noodzakelijk dat de volledige wagen compleet gespoten moest worden, wat behoorlijk de kosten liet stijgen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig een techniek om een auto met lakschade uit te deuken genaamd spotrepair. In dat geval hoeft alleen het beschadigde gedeelte opnieuw gespoten te worden. Dit levert een aanzienlijke kostenbesparing op.

Auto uitdeuken: wel of niet claimen?

Zodra u al een klein bedrag bij uw verzekeraar claimt, bent u vrij snel uw vijf schadevrije jaren kwijt. In dat geval stijgt uw premie, waardoor u flink veel geld kwijt bent. In de meeste gevallen is het daarom aan te raden om zelf een kleine autoschade te betalen. Gaat het echter om een grotere schade, dan is het bedrag claimen met uw autoverzekering wel de juiste keuze. Het hangt dus van uw persoonlijke situatie af, wat u het beste kunt doen.

Auto uitdeuken zinvol voor verkoop

Een verzorgde auto met een verse, deukvrije laklaag zorgt voor een aanzienlijke waardestijging van uw wagen. Het investeren in het auto uitdeuken kan zich al makkelijk vertalen in een waarde die honderden euro’s hoger ligt. Als daarnaast uw auto ook grondig gepoetst en fris is met een schone motor, overtrekken en tapijten, trekt u een koper eerder over de streep bij de verkoop van uw auto. Een auto uitdeuken kan daarom zinvol zijn als u van plan bent uw wagen van de hand te doen.