Waar op letten bij auto schorsen?

Waar op letten bij auto schorsen? Wilt u uw auto schorsen en daarvoor gebruik maken van de online mogelijkheid bij het RDW? Houd er rekening mee dat er een aantal belangrijke zaken zijn, waar u goed op dient te letten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de auto ook niet meer op de openbare weg komt te staan en houd rekening met korte schorsingen, of schorsingen die u binnen een jaar na elkaar uit wenst te laten voeren.

Voorwaarden en minimale duur

Gaat u de auto schorsen via het RDW? Zorg er dan voor dat u vervolgens de openbare weg niet meer op gaat met de auto, aangezien u in dat geval in overtreding bent. U bent niet verzekerd en u betaalt bovendien geen wegenbelasting, waardoor het RDW u een boete op kan leggen van €380, maximaal 3x per jaar. Houd er bovendien rekening mee dat u de schorsing minimaal 1 maand dient te laten duren. Blijkt de duur uiteindelijk korter te zijn? Dan zal de Belastingdienst u een naheffing in rekening brengen voor de maand wegenbelasting, die u niet hebt voldaan.

Zelf de autoverzekering stoppen

Op het moment dat u de auto gaat schorsen zal het RDW dit automatisch aan de Belastingdienst doorgeven. Dit zorgt ervoor dat men de wegenbelasting niet langer bij u af zal schrijven, zodat u daar zelf in ieder geval geen omkijken naar heeft en u dit ook niet kunt vergeten. Houd er aan de andere kant rekening mee dat u uw autoverzekering zelf stop dient te zetten op het moment dat u uw auto gaat schorsen. Geef bij uw verzekeraar aan dat u het kenteken heeft geschorst, zodat u een geldige reden heeft om niet langer voor de verzekering van de auto te betalen.

Adres in Nederland en opnieuw schorsen

Het is ten derde van belang dat u een adres in Nederland heeft, waar het RDW het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) naartoe kan sturen. Dit is de bevestiging van het schorsen, een document dat u bovendien weer nodig heeft op het moment dat u de schorsing op wenst te heffen. Houd er tenslotte rekening mee dat het niet zomaar is toegestaan om de auto binnen een jaar na opheffing opnieuw te schorsen. Dit kan wel, maar houd er in dat geval rekening mee dat de kosten voor het schorsen bij het RDW hoger zullen zijn dan de eerste keer.

Schadevrije jaren zijn 3 jaar geldig
Wanneer u uw autoverzekering gaat schorsen zullen uw schadevrije jaren nog 3 jaar geldig zijn in tegenstelling tot 1 jaar wanneer u uw autoverzekering beëindigd. Wanneer de schadevrije jaren niet binnen 3 jaar op een actieve dekking worden gebruikt, zullen deze komen te vervallen en moet u in de meeste gevallen meer premie betalen voor uw autoverzekering. De geschorste verzekering kan weer gebruikt worden voor een andere auto die u gekocht heeft. Bent u nog op zoek naar een nieuwe auto en wilt u meer weten over de specificaties hiervan? Op ovi.rdw.nl kunt u een gratis kentekencheck doen.