Auto uitlijnen

Auto uitlijnen? Uw auto uitlijnen is essentieel voor het brandstofverbruik, de wegligging en slijtage aan uw banden. Heeft uw voertuig de neiging om naar links of rechts te trekken? Dan bestaat er een grote kans dat uw wagen niet goed is uitgelijnd. In dat geval staan de banden niet op de correcte stand ten opzichte van uw auto. Banden die niet correct zijn uitgelijnd, zijn een overbodige kostenpost en leveren een onveilige situatie voor medeweggebruikers op. De auto uitlijnen is daarom de goedkope methode om veel kosten te besparen.

Wat is een auto uitlijnen?

Een auto uitlijnen is een specifiek specialisme waarbij de banden zó worden afgesteld, dat ze precies in een recht spoor lopen. Op deze manier creëert u de ideale wegligging voor uw wagen. Essentieel voor de verkeersveiligheid, aangezien een afwijking van slechts een paar millimeter al het effect heeft van banden die over 100 kilometer afstand dwars over de weg worden gesleept. Uw voertuig wordt in de meeste gevallen standaard uitgelijnd zodra er werkzaamheden aan het onderstel hebben plaatsgevonden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan bij de vervanging aan de fuseekogels, reparatie of vervanging van de schokdempers of bij reparaties aan de spoorstang.

Waarom een auto uitlijnen?

Een goed uitgelijnde wagen zorgt voor minder onderhoudskosten, een minimale rolweerstand en meer rijcomfort. Doordat uw wagen correct is uitgelijnd, slijten uw banden bijvoorbeeld minder, waardoor ze langer meegaan. Ook creëert een betere wegligging een lager brandstofverbruik. Bovendien merkt u het ook gedurende het rijden tijdens het sturen. Als een auto niet op een correcte wijze is uitgelijnd, merkt u dat het sturen ofwel heel zwaar, ofwel erg licht gaat. Een auto uitlijnen lost dit probleem op. Hierdoor is het uitlijnen van uw auto een waardevolle investering, niet alleen voor het rendement van uw banden, maar ook voor uw eigen veiligheid en dat van uw mede verkeersdeelnemers.

Wanneer een auto uitlijnen?

In sommige gevallen kun je merken wanneer een auto uitlijnen noodzakelijk is. Voorbeelden zijn onder andere:

  • De auto wijkt af naar ofwel links of rechts
  • De auto stuurt ofwel heel licht of juist zwaar
  • Het stuur draait niet terug nadat u een bocht heeft genomen
  • Er is sprake van slijtage aan ofwel de binnen- of de buitenkant van de autoband

Over het algemeen wordt geadviseerd om in ieder geval de auto na iedere 20.000 kilometer of elk jaar de auto uitlijning te controleren. Mocht u per ongeluk tegen een stoeprand aangekomen zijn of bent u door een diepe kuil gegaan, dan is het ook verstandig om de auto uitlijning te laten checken. Ook als u onverhoopt een aanrijding hebt gehad of een reparatie aan het onderstel van de wagen hebt gehad, is een auto uitlijnen nodig. Hiermee voorkomt u slijtage aan de banden en bespaart u wellicht op de aanschaf van een nieuwe set banden. Ook rijdt u zo veilig op de weg.

Tarieven van auto uitlijnen

Een auto uitlijnen zorgt voor de ideale wegligging, maar weet u niet zeker of het voor uw wagen op dit moment noodzakelijk is? Ga dan gerust langs bij een autoschadebedrijf voor een controle van het uitlijnen. Gemiddeld kost een uitlijncontrole, waarbij beide assen worden gemeten ongeveer € 35,-. Het uitlijnen van uw auto, waarbij beide assen worden gemeten en 1 as wordt afgesteld kost gemiddeld € 79,- en is binnen drie kwartier al klaar. Het vierkant uitlijnen van uw wagen, waarbij naast het meten ook beide assen worden afgesteld, kost gemiddeld € 89,- en is binnen een uur klaar. Mocht u andere reparaties aan uw auto laten uitvoeren, dan wordt uw wagen vaak standaard uitgelijnd nadat de werkzaamheden hebben plaatsgevonden. Zo kunt u weer veilig de weg op!

Het verschil tussen auto uitlijnen en balanceren

Vaak wordt een auto uitlijnen verward met het balanceren van de wielen van een voertuig. Bij het uitlijnen van een auto wordt de wegligging geoptimaliseerd door de stand van de banden op de ideale positie bij te stellen. Het balanceren van de banden zorgt ervoor dat een band zonder trillingen normaal blijft rollen bij een uiteenlopende snelheid. Zowel een auto uitlijnen als balanceren zorgt voor een betere wegligging en optimaal rijcomfort.

Auto uitlijnen zorgt voor minder bandenslijtage

Het uitlijnen van uw auto en balanceren zijn enorm belangrijk, niet in de laatste plaats voor uw banden. Een verkeerd uitgelijnde wagen zorgt voor meer slijtage aan de banden. Bovendien moet u de bandenspanning van uw banden regelmatig controleren, aangezien u bij de juiste bandenspanning nog langer met uw banden doet. Rijden op gladde banden levert gevaarlijke situaties op. Controleer daarom ook frequent de profieldiepte. Een autoservice bedrijf neemt deze taken graag voor u op zich, bijvoorbeeld in combinatie met een APK-keuring.