Auto overschrijven

Auto overschrijven of schorsen? Als u van plan bent om een tweedehands of volledig nieuwe wagen aan te schaffen, moet u de auto overschrijven op uw naam. Zolang het kenteken van het voertuig namelijk nog niet op uw naam staat, bent u geen eigenaar van de wagen. Omgekeerd geldt ook dat wanneer u uw auto verkoopt aan een nieuwe koper, u nog steeds eigenaar blijft op papier zolang de wagen niet is overgeschreven op naam van de koper. Het is daarom belangrijk dat u dit zo snel mogelijk regelt.

Waarom een auto overschrijven?

Zolang het kenteken niet is overgeschreven, oftewel de auto niet op een andere naam is gezet, blijft u de eigenaar van de wagen. Zo blijft u aan bepaalde verplichtingen vastzitten, zoals het betalen van de wegenbelasting en de premie voor de verzekering van uw auto. Bovendien bent u in dat geval verantwoordelijk voor boetes en schade, eventueel veroorzaakt door de nieuwe koper. Zodra u een auto gaat overschrijven moet de koper van de wagen altijd aanwezig zijn. Voor de verkoper is dit niet noodzakelijk, maar het is wel aan te raden om mee te gaan bij de overschrijving, om nare verrassingen te voorkomen.

Wat nodig voor auto overschrijven?

Een aantal zaken heeft u nodig als u van plan bent uw voertuig over te schrijven. Ten eerste is het belangrijk dat u een geldig legitimatiebewijs bij zich heeft, om u te kunnen legitimeren. Verder zijn de kentekencard en de tenaamstellingscode bij het overschrijven van het kenteken verplicht. Op de kentekencard vindt u de gegevens van het voertuig en de kentekenhouder. De tenaamstellingscode bevat een code van negen cijfers en geldt als vervanging van het vroeger gebruikte overschrijvingsbewijs van papier. De kentekencard wordt in Nederland toegepast sinds 2004. Als u nog in het bezit bent van een kentekenbewijs van papier, dan dient u het deel II overschrijvingsbewijs en het deel IB tenaamstellingsbewijs bij u te hebben.

Auto op naam zetten

Zodra u een auto heeft aangeschaft, zet u het kenteken op uw naam zodat u verantwoordelijk bent voor het voertuig. U kunt de auto overschrijven bij een RDW-keuringsstation, een RDW-balie, een kentekenloket of een postkantoor. Ook is het bij particuliere wagens tegenwoordig mogelijk om online de auto op naam te zetten. Er gelden een aantal voorwaarden voor een auto overschrijven op een andere naam:

  • U moet minimaal de 18 jarige leeftijd hebben.
  • Als het kenteken op uw naam komt te staan, moet u het zelf op uw naam laten overschrijven. Het is niet mogelijk dat iemand anders dit voor u doet.
  • Uw woonplaats is in Nederland en staat bij de BPR ingeschreven.

Waar auto overschrijven?

Als u een auto gaat kopen of verkopen, is het mogelijk om dit op verschillende manieren en plekken te doen.

  • Een RDW-balie of kentekenloket: Er zijn in Nederland meer dan 750 kentekenloketten van de RDW te vinden. Er is dus altijd een loket bij jou om de hoek te vinden
  • Een postkantoor (PostNL loket): Ook is het mogelijk uw auto over te schrijven bij een van de 900 postkantoren van Nederland. De website van PostNL geeft aan waar dit mogelijk is en wanneer een postkantoor geopend is. Het is daarbij wel een aanrader om samen naar het kentekenloket of postkantoor te gaan, zodat u erop kan toezien dat het uitschrijven volledig volgens de regels verloopt.
  • Auto overschrijven via internet: Geen zin of tijd om naar een kentekenloket of postkantoor te gaan? Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om uw auto online over te schrijven. Dit kan alleen als u in het bezit bent van een Android-smartphone. U dient namelijk te beschikken over een NFC-scanner tijdens het online overschrijven van uw auto. Met een kentekencard, een Nederlands rijbewijs en de DigiD-app schrijft u eenvoudig de auto over.

Auto overschrijven gelukt! Wat nu?

Zodra de transactie gelukt is en het kenteken is overgeschreven, ontvang je twee documenten: het tenaamstellingsverslag en het vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs is voor degene die de auto verkoopt. Hiermee kan de oude autoverzekering beëindigd worden. Het tenaamstellingsverslag is voor de nieuwe eigenaar van de auto en vormt een onderdeel van de nieuwe tenaamstellingscode.

Dit deel van de tenaamstellingscode wordt op het kentekenbewijs van de nieuwe koper geplaatst en ontvangt de koper per post. U krijgt dus in alle gevallen een nieuw kentekenbewijs op het formaat van een creditcard. De kentekencard die voorheen bij het voertuig hoorde, geldt dan niet meer.

Aan een auto overschrijven zijn kosten verbonden; namelijk circa €11,40. In veel situaties betaalt de koper deze kosten, maar dit kunt u onderling zelf vaststellen. Zodra het voertuig is overgeschreven, is de nieuwe koper verantwoordelijk voor de vaste lasten als de autoverzekering, wegenbelasting en APK-keuring.