Auto huren

Een auto huren vormt een interessante optie als je zelf niet in het bezit bent van een auto, maar desondanks er toch zo nu en dan eentje nodig hebt. Ook als je zelf wel beschikt over een auto, kan een huurauto de ideale oplossing zijn op momenten waarop je bijvoorbeeld over meer laadruimte dient te beschikken. Bij een verhuizing kan een grotere auto huren bijvoorbeeld veel gemak opleveren. Ook voor een langere rit, bijvoorbeeld voor een zakenreis, weekendje weg of een vakantie, is een huurauto met meer luxe een uitstekende keuze.

De juiste huurauto selecteren

Uiteraard is het essentieel om, voordat je een auto gaat huren, huurauto’s en -bedrijven met elkaar te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de huurauto zelf, maar ook op de tarieven, voorwaarden, borgsom en bijkomende kosten.

  • Voorwaarden huren auto: de voorwaarden voor een auto huren variëren aanzienlijk tussen de verschillende verhuurmaatschappijen. Soms worden er vereisten gesteld aan de bestuurders, bijvoorbeeld hoe lang je over een rijbewijs beschikt of geldt er een minimumleeftijd. Als je daarnaast van plan bent om met meerdere mensen in de auto te rijden, let er dan op of dit is toegestaan of dat hier extra voor moet worden betaald. Staar je bovendien ook niet blind op lage huurtarieven van prijsvechters. In sommige situaties kan goedkoop duurkoop zijn door bepaalde randvoorwaarden of mogelijke extra kosten. Tegenover de stunttarieven voor een auto huren bestaan er concepten waarmee je een all-in auto huurt voor een vaste prijs, zonder onverwachte kosten. Afhankelijk van je situatie kan dat voordeliger zijn.
  • Betaling huurauto: een ander interessant punt is het tijdstip van betaling voor de huurauto. Moet het bedrag worden voldaan als je de huurauto ophaalt of zodra je deze terugbrengt bij het verhuurbedrijf? In de meeste gevallen is het niet mogelijk om een auto te huren zonder creditcard. De betalingsmethode speelt dus ook een rol, vooral als je niet over een creditcard beschikt. In sommige gevallen is er wel iets te regelen als je met het verhuurbedrijf in gesprek gaat. Dan vraagt het bedrijf meestal om aanvullende legitimatie, zoals een bankafschrift of loonstrookje.
  • Verzekering van de huurauto: in de meeste gevallen is een huurauto verzekerd via of bij het verhuurbedrijf. Dat is wel zo eenvoudig, want dan hoef je niet zelf op zoek te gaan naar de beste verzekering. Zorg echter wel dat je de voorwaarden van de verzekering goed doorleest, zodat je precies weet voor welke onderdelen je verzekerd bent. Soms geeft de verzekering namelijk zeer weinig dekking. Ook hanteren sommige verhuurbedrijven een hoog eigen risico, dat zelfs wel kan oplopen tot € 1000,-. Dat eigen risico kan je dan echter vaak weer voor een klein bedrag afkopen. Verder vallen sommige soorten schade zoals schade aan banden of ruitschade niet altijd onder de autoverzekering. In dat geval is het verstandig om een aanvullende verzekering via het verhuurbedrijf af te sluiten.

Keuze gemaakt! Het ophalen van je huurauto

De dag is eindelijk aangebroken om op pad te gaan met je huurauto. Bij het ophalen van de huurwagen is het belangrijk dat je je rijbewijs en een identiteitsbewijs meeneemt. Maken ook andere bestuurders gebruik van de auto? Dan nemen zij ook hun rijbewijs en identiteitsbewijs mee.

Zodra je de auto meeneemt, controleer je de huurauto op mogelijke beschadigingen. Mocht er schade op de auto zijn, neem deze defecten dan op in het contract of maak in ieder geval foto´s van de auto. Op die manier beschik jij over bewijs dat de beschadigingen niet door jouw toedoen zijn ontstaan, mocht het verhuurbedrijf je aansprakelijk willen stellen voor deze schade.

Waar op letten gedurende de huurperiode?

Bij het rijden met een huur auto moet je in het geval van schade zo spoedig mogelijk contact opnemen met het verhuurbedrijf, om te bespreken hoe het beste gehandeld kan worden. Als je de huurauto ook niet op tijd kan terugbrengen, is het ook belangrijk om contact op te nemen met de verhuurder.

De huurauto inleveren

Voor een huurauto inleveren is het soms prettig als je de auto op iedere gewenste locatie kan terugbrengen, zonder vast te zitten aan de plek waar je de huurauto hebt opgehaald. Veel verhuurbedrijven beschikken over deze optie tegen extra kosten. In de meeste gevallen vragen verhuurbedrijven of je de huurauto wel met een volle tank terug wilt brengen. Mocht je de huurauto inleveren met een lege tank, dan volgen er extra kosten. Uiteraard controleer je de auto bij terugkomst op beschadigingen die tijdens jouw huurperiode eventueel zijn ontstaan. Tenslotte controleer je alle bedragen op de rekening. Heb je het juiste bedrag aan borg voor de auto huren ontvangen? Als het bedrag niet klopt, neem dan eerst met het verhuurbedrijf contact op om tot een oplossing te komen.