Auto kopen? Als u een splinternieuwe auto gaat kopen, bent u ervan verzekerd dat deze in een uitstekende topconditie verkeert. Bij tweedehands auto’s beschikt u echter niet over deze luxe. Met name als het gaat om een occasion met een aanzienlijk hoge kilometerstand, weet u nooit helemaal zeker wat u in huis haalt. Met een aantal handige tips voorkomt u grote problemen voordat u overgaat tot de auto kopen.
Auto kopen: voer vooronderzoek uit
Het aanbod aan tweedehands auto’s in Nederland is aanzienlijk, om nog maar niet te beginnen over het assortiment occasions dat zich in Duitsland bevindt. Aangezien er enorm veel keuze is, dient u kritisch te zijn naar het soort auto dat u zoekt. Bekijk welke modellen en merken geschikt zijn. Het enige merk auto is namelijk betrouwbaar dan het andere. Zodra u weet welk model en merk auto u kopen wilt, heeft u nog de keuze uit de uiteenlopende bouwjaren, kilometerstanden en uitvoeringen. Vooral de kilometerstand kan de prijs enorm laten variëren. Dan is het belangrijk dat u de verkoper controleert. Een tweedehands auto kopen kunt u het beste doen bij een autobedrijf dat bij de BOVAG is aangesloten. Dit geeft u meer zekerheden op het gebied van service en garantie.
Controleer alle gegevens om auto te kopen
Aan de hand van het kenteken kunt u enorm veel te weten komen over een auto. Voer het kenteken in op de website van het RDW en u vindt informatie over de APK-datum, technische gegevens, het bouwjaar, of de wagen misschien geregistreerd staat als gestolen en meer. Ter plaatse is het van belang dat u de identiteit van de verkoper controleert met de naam op het kentekenbewijs. Ook is het belangrijk dat u onderzoekt of het voertuigidentificatienummer (frame- of chassisnummer) overeenkomt met het nummer onder de voorruit of op de motorkap. Controleer eveneens of de kilometerstand wel juist is met de Nationale Autopas (NAP). Als de verkoper niet over NAP beschikt, kan de kilometerstand zijn teruggedraaid. Vraag bovendien om alle onderhoudsboekjes van de auto, zodat u weet of alles goed is bijgehouden.
Bekijk de auto grondig
Zodra alles op papier in orde is, bekijkt u voor de auto kopen het voertuig van boven tot onder. Check hierbij slijtage, lekkage, krassen en roest. Niet alleen oppervlakkig aan de buitenkant, maar ook iedere mogelijke plek. Bekijk of de deuren en achterklep netjes recht lopen en controleer de naden. Wellicht het belangrijkst om te inspecteren is de motor. Vanaf de buitenkant kunt u dit lastig beoordelen, maar een snelle aanblik geeft u wel al iets aan inzicht. Let er vooral op dat de motor er zowel voor als na de proefrit netjes en schoon uitziet. Daarna bekijkt u de binnenkant van de auto. Niet alleen het dashboard en de bekleding, maar ook alle accessoires. Tot slot beoordeelt u de banden van de wagen.
Maak een uitvoerige proefrit
De testrit is wellicht het meest essentiële onderdeel van een auto kopen. Als een verkoper niet wilt dat u een testrit maakt, schaf dan zeker de auto niet aan. Controleer bovendien of de motor niet al warm is. Het kan zijn dat de wagen lastig start op een koude motor, waardoor de verkoper alvast hem heeft opgewarmd.
Vervolgens bekijkt u of de motor zonder problemen start, regelmatig loopt en geen vreemde bijgeluiden geeft. Let daarbij op lekkage bij de uitlaat. De kleur van het uitlaatgas moet kleurloos zijn. Gedurende de proefrit speelt uw gehoor de belangrijkste rol. Bij vreemde geluiden heeft u te maken met slijtage. Vooral als u over een drempel rijdt of de bocht doorgaat, vallen deze geluiden op. Maak tijdens de proefrit gebruik van alle accessoires, zoals ruitenwissers, verlichting, airco, radio en elektrische ramen.
Onderhandel bij auto kopen
Een tweedehands auto verkeert nooit in een optimale staat. Ga de auto niet volledig afkraken om korting te krijgen, maar vraag wel om een eerlijke prijsverlaging als bijvoorbeeld de banden aanzienlijk versleten zijn. Het is in uw beider belang om tot een mooie prijs te komen.
Zorg voor een nette afhandeling
Om geen nare verrassingen te ontvangen, is het van belang om heldere afspraken vast te leggen in een koopovereenkomst. Vergeet niet de leveringstermijn hierin neer te zetten. Bij een particulier is het nodig dat u het kenteken op uw naam overschrijft, en moet u uiteraard een WA-verzekering afsluiten. Verlaat het terrein dan ook niet, voordat al deze zaken geregeld zijn. Als u een andere auto inruilt, verzoek dan ook om een vrijwaringsbrief. Met dit document toont u aan dat bekeuringen en schade niet door u zijn veroorzaakt. De tweedehands auto markt kan ingewikkeld zijn. Wees daarom kritisch en neem de tijd om alle zaken goed te regelen. Als u geen echte expert bent, neem dan iemand mee die wel kennis heeft van auto’s.