Auto laten slopen? Heeft u een auto bij huis staan die u niet meer gebruikt maar waarvan u wel losse onderdelen kan gebruiken? Dan klinkt slopen als een mooie oplossing. Maar is het wel toegestaan om uw auto zelf te slopen? Helaas kunt u niet zomaar uw eigen auto slopen. Er zitten meer regels aan verbonden dan u denkt!
Zelf slopen van een voertuig
Het is zeker mogelijk om uw voertuig zelf te slopen. U kunt bijvoorbeeld losse onderdelen hergebruiken of eventueel verkopen. Echter zitten er wat regels aan verbonden. Zo kunt u uw auto niet zelf slopen. De enige voertuigen die u zelf mag slopen of demonteren zijn:
- Motorfietsen
- Bromfietsen met 2 wielen
- Aanhangwagens
- Bedrijfswagens boven de 3500 kg
- Quads ouder dan 15 jaar
- Trikes ouder dan 15 jaar
Bij deze voertuigen is het dus mogelijk om deze zelf te slopen. U heeft dient hiervoor wel een schriftelijke aanvraag in te dienen bij het RDW.
Wilt u uw auto laten slopen kunt u dit wel doen bij een RDW erkend demontagebedrijf. Dit is dan ook de enige (legale) manier.
Demontagebedrijf
Begin jaren negentig waren er in Nederlands zo’n 2400 demontagebedrijven actief. Een mooi woord voor demontagebedrijf is ook wel autorecyclingbedrijf. Dit is door een actief beleid van de overheid flink teruggelopen. Vanaf 1995 is dit gestabiliseerd en in 2015 waren er zo ongeveer 700 bedrijven met een vergunning.
Vroeger bestond een demontagebedrijf meestal uit simpelweg rijen met op elkaar gestapelde auto’s op een afgetrapt, modderig grasveld. Meestal bewaakt door een valse hond. Maar tegenwoordig moeten de moderne demontagebedrijven voldoen aan een hoop eisen voordat het bedrijfsmatig auto’s mag slopen. Het is dan ook zeker een heel stuk professioneler geworden. De boel zal een stuk professioneler worden afgehandeld en u zult de auto’s niet meer op een modderig stukje gras vinden.
De meeste van deze bedrijven bevinden zich nu in de Randstad. Zo ongeveer 500 van deze bedrijven zijn door het RDW erkend. Dan zijn er nog zo’n 264 bedrijven aangesloten bij het ARN (Auto Recycling Nederland). Zij verwerken ongeveer 90 procent van alle afgedankte auto’s in Nederland.
ARN-demontagebedrijf
Auto Recycling Nederland zorgt voor het inzamelen en verwerken van de afvalstoffen. Zij werken daarbij samen met zo’n 264 aangesloten demontagebedrijven. Auto Recycling Nederland zorgt ervoor dat er goede verwerkers zijn en regelt de monitoring hiervan. ARN werkt goed samen met de demontagebedrijven om de nieuwste onderdelen van auto’s te kunnen recyclen. Samen recyclen de bedrijven ongeveer een kwart van het gewicht van de afgedankte auto’s
Proces van de sloop
Voordat u uw auto naar de sloop kan brengen dient u eerst een aantal belangrijke stappen te ondernemen. Ten eerste: vergeet niet al uw belangrijke/ waardevolle spullen uit uw auto te halen. Vervolgens gaat u opzoek naar een demontagebedrijf dat is erkend door het RWD. Als u eenmaal bent aangekomen bij het demontagebedrijf dient u door middel van uw kentekenbewijs aan te tonen dat uw de betreffende auto daadwerkelijk uw auto is die gesloopt moet worden. Neem daarnaast ook de kentekenplaat mee en natuurlijk een geldig legitimatiebewijs.
Het bedrijf zorgt ervoor dat uw kenteken wordt afgemeld bij het RDW. Het is erg belangrijk dat dit wordt gedaan. Dit zorgt er namelijk voor dat u geen wegenbelasting meer hoeft te betalen. Hierna moet u een zogeheten vrijwaringsbewijs ontvangen. Hiermee kunt u aantonen dat het kenteken niet meer is geregistreerd bij het RDW. De wegenbelasting stopt hierna dus vanzelf. Dit is echter niet het geval bij de autoverzekering. Om dit te stoppen dient u zelf contact op te nemen met de verzekeraar. Vergeet dit dus niet te doen!
Geld verdienen door auto te slopen?
De meeste auto’s die naar de sloop worden gebracht zijn auto’s die niet meer werken. Des al niet te min kunt u hier toch nog wat geld. Er zijn tegenwoordig heel wat auto opkoop websites te vinden die maar wat al te graag uw auto willen opkopen. Zij kunnen met een beetje handigheid bepaalde onderdelen uit uw sloopauto krijgen. Het bedrijf zal een verkoopprijs opstellen voor de verkregen onderdelen die nog te gebruiken zijn. Er valt meestal wel wat te onderhandelen over de prijs. Maar verwacht natuurlijk niet de hoofdprijs.
Naast het verkopen van uw auto aan een sloperij zou u ook eens kijkje kunnen nemen op autoveilingsites. Een veiling brengt namelijk over het algemeen het meeste geld op. Wat ook nog een voordeel is van deze manier is dat deze onderhandeling bijzonder snel werkt. De kans is namelijk groot dat u uw auto binnen paar uur heeft verkocht.
Wat ook nog interessant om te melden is de sloopregeling van auto’s in grote steden. Als u kijkt naar gemeentes zoals Rotterdam en Utrecht zal u erachter komen dat deze gemeentes milieuvervuiling graag bestrijden. Dit doen ze door middel van subsidies geven aan iedereen die zijn oude auto wil laten slopen. Het zit namelijk zo: Oudere auto’s zijn het meest belastend voor het milieu. Als u daarna zou kiezen voor een elektrische auto zult u daar een flinke vergoeding voor terug krijgen.